Συχνές Ερωτήσεις

 

ts faq image.28293337 std Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί να καταφύγω σε ψυχολόγο;

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη: Κάποιος ξεκινάει ψυχοθεραπείες διότι αισθάνεται χαμένος,αβοήθητος,ή μπλοκαρισμένος. Τι έχουν να κάνουν όμως ο πανικός, οι φοβίες, η κατάθλιψη, ο εθισμός, οι διατροφικές διαταραχές, η εφηβική επανάσταση, το stress, κτλ…, με τις προαναφερόμενες ψυχολογικές εκδηλώσεις; Η απάντηση είναι: Τα πάντα!

Όταν κάποιος επισκέπτεται,μόνος του ή με συνοδεία τον ψυχολόγο, η πιο συνηθισμένη εκδήλωση είναι ότι η συμπεριφορά του, τα αισθήματα του, οι σκέψεις του, οι αντιλήψεις του, δείχνουν παράλογες και δεν μπορεί τόσο ο ίδιος ή οι υπόλοιποι να καταλάβουν γιατί είναι θυμωμένος, θλιμμένος, παθιασμένος, ή φοβισμένος. Στην σφαίρα της συμπεριφοράς δεν γνωρίζει γιατί είναι βίαιος, γιατί δημιουργεί πάντα τους ίδιους τύπους σχέσεων, γιατί κατέφυγε στο φαγητό, το ποτό, τον τζόγο ή τα ναρκωτικά, γιατί φοβάται τα ασανσέρ, γιατί πληγώνεται συνέχεια ή πληγώνει τους άλλους κτλ.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι νοιώθουν ότι κάτι έχει “κολλήσει” στην ζωή τους που δεν τους αφήνει να προοδεύσουν ή αισθάνονται χαμένοι και δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους κάνει να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Μπορεί να ξέρουν ότι είναι δυστυχισμένοι αλλά για κάποιους λόγους δεν μπορούν να το αλλάξουν. Υποσυνείδητα κρύβεται κάτι άλλο που τους καταδυναστεύει και τους οδηγεί να καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενους τρόπους συμπεριφοράς. Ο ψυχολόγος μπορεί να δουλέψει μαζί με τον αναλυόμενο ώστε να βγάλει στην επιφάνεια το αίτιο που τον μπλοκάρει, βοηθόντας τον έτσι να βρεί νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Το ίδιο μπλοκάρισμα μπορεί να τύχει και σε πιο σύνθετες σχέσεις όπως αυτές των ζευγαριών, γονιών, αδελφών, φίλων, επαγγελματικές, κτλ.

 

Πόσο διαρκεί μια ψυχοθεραπεία – ανάλυση ;

Ανάλογα με την φύση του προβλήματος μια θεραπεία μπορεί να είναι βραχεία ή μακρά. Σύμφωνα με την εμπειρία μου έντονα συμπτώματα – φοβίες, πανικός, σεξουαλικές και κοινωνικές ανησυχίες, πάθη – ξεκαθαρίζουν σχετικά γρήγορα, μέσα σε 15 με 20 συνεδρίες. Σε κάθε περίπτωση μπορώ να εγγυηθώ στους αναλυόμενους ότι εντός 10 έως 15 συνεδρίες θα παρατηρήσουν αλλαγές.

Αν πρόκειται για ατομικές συνεδρίες αυτές διαρκούν 50 λεπτά της ώρας και το πιο σύνηθες είναι να γίνονται σε συχνότητα, μία φορά την εβδομάδα. Κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεραπευτή ορίζεται μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας όπου θα διενεργούνται οι συναντήσεις.

 

Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας ψυχοθεραπείας ;

Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική, διότι και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός όπως και τα προβλήματα του. Ο ψυχοθεραπευτής θα σε ενθαρρύνει να μιλήσεις και να εξερευνήσεις, με ένα συγκροτημένο , έντεχνο τρόπο, τα συναισθήματα σου και τις εμπειρίες σου.

Ανάλογα με την εκπαίδευση του, ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να σου προτείνει διάφορες τεχνικές σαν βοηθητικές αυτής της εξερεύνησης, όπως π.χ. να χρησιμοποιήσει την τέχνη (ζωγραφική, θέατρο, κτλ), τη φαντασία, το όνειρο, ή τη κίνηση.Οποιαδήποτε κι αν είναι η τεχνική ή η κλινική προσέγγιση του καθενός, η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί μαγική θεραπεία. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις δυνατότητες σου για βελτίωση του εαυτού σου.