Σύντομο βιογραφικό

 papathanasiou

Ο Δημήτριος Παπαθανασίου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής και σπούδασε στη Γαλλία στο πανεπιστήμιο της LILLE III ,CHARLES DE GAULLE, γενική πειραματική και κοινωνική ψυχολογία.

Ειδικεύτηκε στην ψυχοθεραπεία και εκπαιδεύτηκε σε ένα ευρύ φάσμα ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων με κεντρικό άξονα την γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, και τις τεχνικές αυτοελέγχου και δημιουργικής έκφρασης. (τεχνικές χαλάρωσης, ύπνωσης , αυτοσυγκέντρωσης, διαλογισμού, γιόγκα , αυτοάμυνας, μασάζ, εκφραστικού χορού, δημιουργικής έκφρασης και αυτοσχεδιασμού , κλπ)

Επιστημονικά, ερευνητικά και φιλοσοφικά ασχολείται με την μελέτη των ανωτέρων καταστάσεων συνείδησης (altered  states of consciousness)
[βλέπε: υπερβατική ψυχολογία και υπερβατικές εμπειρίες

Ταυτόχρονα εργάζεται για τη δημιουργία ενός ενοποιητικού πλαισίου που ενσωματώνει τις διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, μια ενιαία θεωρία που να περιγράφει και να χαρτογραφεί, όλες τις όψεις της ανθρώπινης εμπειρίας, από την ψυχοπαθολογία έως την έκσταση. Η νέα αυτή “ολιστική” προσέγγιση είναι γνωστή ως  υπερβατική-υπερπροσωπική ψυχολογία. (transpersonal psychology)[βλέπε: υπερβατική ψυχολογία και υπερβατικές εμπειρίες

Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, μετά την στρατιωτική του εκπαίδευση, υπηρέτησε στην διεύθυνση μελετών και την διεύθυνση επιλογής του ΓΕΣ όπου είχε την επιστημονική ευθύνη για την εκπόνηση ψυχολογικών και ψυχομετρικών μελετών σχετικά με την επιλογή αξιωματικών, το ηθικό, την ηγεσία, κλπ. Στα πλαίσια των καθηκόντων διατέλεσε σύμβουλος του αρχηγού ΑΣΔΕΝ και ΓΕΣ.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας συνεργάστηκε με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (PALSO). Σε αυτά τα πλαίσια έδωσε επιμορφωτικές διαλέξεις και σεμινάρια σε διαφορές πόλεις της Ελλάδος, με θέμα την ψυχολογία της επιτυχίας, τις ψυχολογικές προϋποθέσεις της μάθησης, την εξουδετέρωση του άγχους των εξετάσεων, την δημιουργία κινήτρων κλπ. Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονταν σε διαφορετικούς τύπους κοινού: μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Συνεργάστηκε επίσης με την ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ και ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ για την διενέργεια σεμιναρίων και διαλέξεων σχετικά με τις σχέσεις γονέων τέκνων, επικοινωνίας στο ζευγάρι κλπ.

Σήμερα επαγγελματικά ασχολείται κυρίως :

 α. με την ψυχοθεραπεία (όλο το φάσμα της ψυχοπαθολογίας),την θεραπεία ψυχοσωματικών ή ψυχογενών σωματικών διαταραχών,(stress depended diseases) καθώς και με προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας.  [βλέπε: Ψυχοσωματικές παθήσεις ή πως ο νούς επηρεάζει το σώμα και θαύματα και Placebo ] 

 β. με εκπόνηση σεμιναρίων/διαλέξεων. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και σεμινάρια σε πολλές πόλεις τις Ελλάδος για ποικίλα θέματα εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Κυρίως για την ψυχολογία των εξαίρετων επιδόσεων,(μαθητών, αθλητών, κλπ) τις ψυχολογικές προϋποθέσεις της μάθησηςτις μαθησιακές δυσκολίες, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αποτελεσματική επικοινωνία, την δημιουργική έκφραση, την αυτοεκτίμηση κλπ.

Άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς επίσης έχει προσκληθεί και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Είναι ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ